Zapecene vajcove halusky so syrom a sunkou

Intro

  • Domace halusky s cimkolvek chutia vzdy vyborne.

Ingrediencie:

  • Halusky: 250g hladka muka (u nas spaldova), 2x vajce, 100ml mlieko, 100ml vlazna voda, sol (1,5CL sol alebo podla chuti), olej na premastenie (moze byt maslo).
  • Na zapecenie: opecena sunka (slanina), syr (emental) nastruhany.

Postup:

  • Halusky: vyslahame si vajcia a pridame tekute ingrediencie, sol a nakoniec vmiesame muku.
  • Dobre premiesame a cesto nechame 20min postat.
  • Cesto je hutne, lepive.
  • Vo vacsom hrnci si privedieme vodu do varu.
  • Do vody si vhadzujeme halusky (pouzijuc loparik a noz – noz si vzdy namacame do vriacej vody aby sa nam s cestom lepsie pracovalo, alebo pouzijeme haluskovac, ale ako spomenute vyssie namacame do vody aby sa nam cesto nelepilo a dalo sa s nim lepsie pracovat. (Halusky vhadzujeme po castiach, nie cele cesto naraz.)
  • Ked halusky vyplavaju na povrch vody, su hototve. Sitkom ich zbierame do misky.
  • Priebezne trosku poolejujeme aby sa nelepili.
  • Zapecenie: naolejovane halusky si vlozime do zapekacej misy a premiesame so syrom a sunkou (slaninou).
  • Zapekame na grille 15min (tak dlho ako nam to vyhovuje, syr by sa mal roztopit).
  • Podavame.

Tip:

  • Vzdy hodim najprv 1 halusku a ochutnam a podla toho upravim konzistenciu a slanost halusiek.
  • Naolejovane zamrazujem a den pred pouzitim necham rozmrazit a pripravujem s roznymi omackami.

Comments