Intro
- Vhodne aj ako hlavne jedlo, alebo priloha k masu.
- Tradicne grecke jedlo – Briam.
Ingrediencie:
- 1kg zemiak, 2ks baklazan, 2ks cuketa, 2ks paradajka, 1ks paradajkovy pretlak (1,5dc), 2dc voda, oregano, timian, cierne mlete korenie, stipka cukor, olivovy olej.
Postup:
- Zeleninu si umyjeme a nakrajame 0.5cm kruzky.
- Balkazan nasolime a nechame 5min vypotit. Preplachneme.
- Vsetku zeleninu si jemne osolime, okorenime korenim, oreganom a timianom.
- Rukami vsetko vmasirujeme do zeleniny.
- Pretlakova zalievka: paradajkovy pretlak si zriedime s vodou, osolime, okorenime a ak je potrebne pridame stipku cukru.
- Zapekaciu misu si naolejujeme a na spodok si dame trochu pretlakovej zalievky.
- Zaciname vrstvit zeleninu tak, aby nelezala, ale ciastocne “nasikmo stala”.
- Kruzok zemiaku, paradajka, baklazan, cuketa a znovu to iste poradie.
- Takto naplnime cely plech. Ak nam nejaka zelenina zvysi, poukladame na kraj zapekacej misy.
- Celu zeleninu este trosku pokvapkame olejom a zalejeme pretlakovou zalievkou.
- Prikryjeme alobalom a pecieme na 200st 30-40min.
- Odokryjeme a vyskusame ci su zemiaky makke.
- Nechame este odkryte zapiect na cca 10 -15 min, aby sa nam zalievka zredukovala.
- Podavame.
Tip:
- Zelenina by mala mat zhruba rovnaku velkost. Ak nie a napr. baklazany su hrubsie, kolieska si prekrojime na polky.
- Jedlo chuti vynikajuco aj pri izbovej teplote.
Comments
Post a Comment