Pecena zelenina so zemiakmi

Intro

  • Vhodne aj ako hlavne jedlo, alebo priloha k masu.
  • Tradicne grecke jedlo – Briam.

Ingrediencie:

  • 1kg zemiak, 2ks baklazan, 2ks cuketa, 2ks paradajka, 1ks paradajkovy pretlak (1,5dc), 2dc voda, oregano, timian, cierne mlete korenie, stipka cukor, olivovy olej.

Postup:

  • Zeleninu si umyjeme a nakrajame 0.5cm kruzky.
  • Balkazan nasolime a nechame 5min vypotit. Preplachneme.
  • Vsetku zeleninu si jemne osolime, okorenime korenim, oreganom a timianom.
  • Rukami vsetko vmasirujeme do zeleniny.
  • Pretlakova zalievka: paradajkovy pretlak si zriedime s vodou, osolime, okorenime a ak je potrebne pridame stipku cukru.
  • Zapekaciu misu si naolejujeme a na spodok si dame trochu pretlakovej zalievky.
  • Zaciname vrstvit zeleninu tak, aby nelezala, ale ciastocne “nasikmo stala”.
  • Kruzok zemiaku, paradajka, baklazan, cuketa a znovu to iste poradie.
  • Takto naplnime cely plech. Ak nam nejaka zelenina zvysi, poukladame na kraj zapekacej misy.
  • Celu zeleninu este trosku pokvapkame olejom a zalejeme pretlakovou zalievkou.
  • Prikryjeme alobalom a pecieme na 200st 30-40min.
  • Odokryjeme a vyskusame ci su zemiaky makke.
  • Nechame este odkryte zapiect na cca 10 -15 min, aby sa nam zalievka zredukovala.
  • Podavame.

Tip:

  • Zelenina by mala mat zhruba rovnaku velkost. Ak nie a napr. baklazany su hrubsie, kolieska si prekrojime na polky.
  • Jedlo chuti vynikajuco aj pri izbovej teplote.

Comments