Telacina dusena na paradajkach s paprikami a zemlove knedle

 

Intro
  • Takto pripravena telacina je lahucka a ma taky mediteriansky podton.
  • Knedle takto pripravujem, ked potrebujem pouzit starsie zemle, rozky, chlieb.

Ingrediencie

  • Telacina: (600gr telacie, mlade hovadzie maso) na vacsie kocky pokrajana (2.5-3cm), 3-4ks ocistena paprika (kapara moze byt aj zelena, ale nie masovita paprika), 5ks stredna na kusky nakrajana paradajka, 1PL sladka paprika, 1PL udena paprika, 2PL paradajkovy pretlak, 2ks stredna cibula, 2x strucik cesnak, 1PL muka. Sol, MCK (prip. chilly). Olej. Vyvar/voda/2dc cervene vino na podliatie.
  • Zemlove knedle: 5ks zemla (rozok, chlieb), 2 hrste nasekana petrzlenova vnat, 2ks vajce, 10ml mlieko, 1ks mala cibula udusena na troche olej, sol, MCK, muka. Muskatovy oriesok.

Postup

  • Telacina:
  • Na oleji si udusima na drobno pokrajanu cibulu a potom chvilu cesnak. Medzi tym si pokrajanu telacinu poprasime mukou. Cibulu a cesnakom si dame na jednu stranu hrnca.
  • Pomucenu telacinu si prudko zo vsetkych stran oprazime, aby sa nam maso pekne zatiahlo. Ak sa muka chyta o spodok hrnca, to nevadi doda stave vybornu chut (samozrehme nesmie zhoriet). Zatiahnutu telacinu premiesame s cibulou a cesnakom a pridame paradajky. Trochu za staleho miesania podusime.
  • Zalejeme vyvarom/vodou/ cervenym vinom.
  • Pridame vsetky ostatne korenimy (okrem papriky, nechceme, aby sa nam rozvarila).
  • Dusime na velmi miernom ohni 2 hodiny.
  • Pridame papriky a este dusime 20-30 minut, tak aby sa nam papriky nerozvarili, ale zaroven neboli surove.
  • Zemlove knedle:
  • Zemle si nakrajame na kusky a zalejeme mliekom. Cibulu si podusime a nechame vychladnut.
  • Do zemli si vmiesame vajcia, muskatovy oriesok, sol, MCK, petrzlenovu vnat a cibulu.
  • Rukami spracujeme huste cesto a vytvarame gulickove knedlicky. 
  • Pridame muku, gulky by mali byt pevne, aby sa nerozvarili. Treba si spravit prvu a vyskusat.
  • Varime v hrnci s vriacou vodou cca 10-15 min.
  • Po vybrati premiesam s kuskom oleja aby sa nelepili.
  • Podavame s telacinou.

Tip

  • Knedliky je mozne podavat aj s privarkami a telacinu s cerstvym chlebom.

Comments