Brokolicove rizoto s parmezanom

 

Intro

  • Takto mam brokolicu rada.

Ingrediencie:

  • ½ hlavky brokolice, cca 300gr ryza, ½ pokrajanej cibule, 1 strucik pretlaceneho cesnaku, 1/2dc bieleho vina (nemusi byt), voda (vyvar aj z prave uvarenej brokolice, citaj dalej), 1PL citronova stava, 1PL nastruhaneho parmezanu, sol, cierne korenie (MCK), olej, hrst posekanej cerstvej petrz. vnate (2-3CL susenej), maslo 1x1cm kocka.

Postup:

  • Brokolicu si rozoberieme na hlavicky a dame varit len do chrumkava. Vyvar z brokolice nevahadzujeme (mozme ho este pouzit na podlievanie).
  • Po uvareni ju dame hned do studenej vody, aby nestratila farbu.
  • Nasledne si ju posekame na male kusky.
  • Dame varit ryzu do polomakka (ano ja robim rizoto s predvarenou ryzou, je to rychlejsie ako nekonecne miesanie 3 hodiny).
  • Zatial co sa ryza vari udusime si cibulu na oleji a ked je sklovita pridame cesnak na kratucko aby nezhorkol. Pridame vino, chvilu povarime. Odstavime.
  • Ryzu varime do polomakka. Ak mame vela vody rychlo odparujeme za staleho miesania a pridame brokolicu, udusenu cibulu s cesnakom a vsetky korenia s citronou stavou.
  • A uz len za staleho miesania redukujeme (prip pridavame vyvar) na konzistenciu, ktoru chceme. (my nemame radi rizoto velmi vodnate, ale stavnate).
  • Nakoniec este zapracujeme parmezan a maslo. Premiesame aby sa vsetko spojilo. Mozme pridat viacej citronu (komu ako co chuti).
  • Podavame.

Tip:

  • Moze byt podavane aj na druhy den. 
  • V pripade intolerancii moze byt podavane bez parmezanu a masla.

 

Comments